Homeopatia este o metodă de tratament bazată pe principiul similitudinii: o substanţă care în doze mari poate produce un tablou de boală la un om sănătos, poate vindeca, în doze mici, acelaşi tablou de boală la o persoană suferindă.
Mai simplu formulat, ceea ce poate îmbolnăvi în doză mare, poate vindeca în doză mică, adică aceeaşi substanţă poate fi şi otravă şi medicament, în funcţie de doza în care este folosită.
Medicina românească cunoaşte deja acest principiu, pe care îl numeşte „cui pe cui se scoate” şi îl foloseşte frecvent.
În afara acestui principiu de bază din homeopatie, mai există două principii importante:
- principiul dozei infinitezimale, adică substanţele care se administrează sunt în doze foarte mici, dar sunt dinamizate prin procedee specifice;
- principiul individualizării, adică în prescrierea remediului homeopatic trebuie luate în considerare toate simptomele şi semnele prezentate de persoana respectivă, tratâdu-se bolnavul, nu boala. Cu alte cuvinte, pentru aceeiaşi boală, fiecare persoană va primi un remediu homeopatic diferit.
Remediile homeopatice sunt preparate din plante, din săruri minerale,din produşi animali sau din alte surse (mai neobişnuite, precum zahărul sau benzina).
Cum administrez remediile homeopatice?
Cel mai frecvent sunt sub formă de granule din zahăr sau fructoză. Se recomandă să nu le atingeţi cu mâna, ci sa le administraţi în cavitatea bucală direct din capacelul de plastic al flaconului.
Adulţii le pot ţine sub limbă sau le poate suge până se dizolvă. La copii ele se administrează direct în gură, ei putând să sugă, să ronţăie sau să înghită direct granulele. Însă la sugari, granulele se dizolvă în puţină apă (1-2 lingurite de apă) şi se administrează cu linguriţa sau cu ajutorul unei seringi de plastic direct în gură.
Imediat după administrarea remediilor homeopatice, ideal ar fi sa lăsaţi măcar 5 minute între adminis-trarea remediilor şi mâncare, dar această regulă nu este atât de importantă în cazul copiilor.
Diluţiile homeopatice sunt selectate de medic în funcţie de intensitatea simptomelor copilului şi de constituţia acestuia.
Cât de frecvent administram remediul?
Remediile homeopatice se pot administra o dată pe zi sau chir odată pe săptămână sau o dată pe lună.
La copii, în special la cei foarte mici, reacţiile la remediile homeopatice în situaţii acute sunt foarte rapide. Întrucât remediile homeopatice nu au efecte secundare, iar administrarea remediului necorespunzător nu determină nici o reacţie din partea organismului (adică boala continuă să-şi facă evoluţia) medicul poate schimba 3-4 remedii diferite până reuşeşte să-l găsească pe cel la care va reacţiona copilul.
Ce afecţiuni pot fi tratate homeopat?
Dintre afecţiunile acute, amintim infecţiile respiratorii de toate felurile, infecţii urinare, pro-blemele digestive (vărsături, enterocolite, diareei virale), manifestări alergice (respiratorii sau cutanate) şi altele. Dintre afecţiunile cronice: parazitozele, intestinele, tulburările alimentare de apetit, tulburările metabolice, tulburările de pubertate, în infecţiile cornice şi cele recidivante, precum şi în tulburări de somn, enuresis, tulburări de comportament, de atenţie şi de concentrare.
Cele mai multe dintre probleme sunt rezolvate de către medical homeopat, în urma unui consult amănunţit şi prin determinarea remediului de constituţie al copilului sau al adultului.
Dr. Şerban Mirela, Competenţă homeopatie
Email: eteris.biona@yahoo.com
ETERIS BIONA, G-ral Mociulschi Nr.1, Braşov
Tel:0722465881