Abonare Newsletter

Login Membrii

Ai uitat Parola?

Nu esti Membru? Inregistreaza-te!

  • Acasa
  • Gazeta Medicala
  • Ghid Sanatate
  • Stiri Medicale
  • Index Medical
  • Dictionar
  • Forum
  • Contact

    Mortalitatea infantila este in continua crestere

    De Ziua Internationala a Moaselor, Salvati Copiii Romania atrage atentia ca nasterile neasistate medical sunt factor de risc pentru mortalitatea infantila. Daca in primele luni ale anului 2010 a scazut usor, din decembrie se inregistreaza din nou cresteri mari: decembrie – 13 la mie, i...
    Gazeta Medicala

    Evita produsele toxice, invata sa citesti etichetele produselor alimentare pe care le cumperi


    O plimbare pe culoarele magazinului alimentar poate fi o experienţă tentantă: rânduri şi rânduri de produse alimentare delicioase toate împachetate în ambalaje colorate, încurajându-vă să le adăugaţi în coş, cu nume uşor de reţinut şi mesaje tentante: „natural”, „gustos”, „economic”, ”delicios”.



    La prima vedere, dacă ar fi să ne luăm după atractivitatea ambalajului, dar uneori şi după gustul intens al unor produse, ar trebui ca toate alimentele din comerţ să fie şi hrănitoare şi bune, iar din consumul acestora să obţinem doar beneficii.



    Pentru ca să ne dăm seama mai bine ce se ascunde în spatele unei etichete atrăgătoare aş vrea să vorbesc un pic despre mâncarea procesată. Ce reprezintă un aliment procesat? Produsul alimentar procesat este acela ale cărui proprietăţi au fost modificate de la starea lor naturală pentru motive economice, de confort (accesibilitate mare, rapiditatea pregătirii etc.), dar şi de siguranţă. Metodele utilizate pentru prelucrarea de produsele alimentare includ conservarea, congelarea, refrigerarea, deshidratarea, prelucrarea aseptică, adăugarea de conservanţi, arome, coloranţi, agenţi de îngroşare. Există produse procesate, care îşi îmbunătăţesc calitatea, îşi menţin o condiţie microbiologică bună, astfel încât noi, consumatorii, să putem beneficia din plin de calităţile acestora. Ca exemplu pot menţiona aici laptele, care odată pasteurizat are un termen de valabilitate mai mare, este lipsit de microorganisme patogene, nu necesită fierbere înainte de consum fapt care ajută la păstrarea vitaminelor şi altor nutrienţi. Cu toate acestea, atunci când citim pe cutia de lapte vedem că înafară de lapte normalizat acesta nu mai conţine nimic altceva şi ne dăm uşor seama că avem în faţa ceva sigur. Lucrul acesta nu se mai poate spune despre acele produse unde lista ingredientelor se întinde pe câteva rânduri şi acelea scrise cu caractere minuscule.

    Nutriţioniştii s-au pus de comun acord că cel mai bine ar fi sa evităm produsele ambalate, care conţin mai mult de 5 ingrediente, mergând pe principiul că un produs cu cât are mai multe ingrediente, cu atât, probabil, este mai procesat.

    Din aceste motive trebuie să învăţăm să citim etichetele produselor pe care le cumpăram, pentru a evita capcanele comerciale şi efectele pe termen lung a unor toxine.

    Aleg să descriu în cele ce urmează eticheta binecunoscutului pate de porc românesc. Chiar dacă ingredientele pot varia ca proporţii de la o marcă comercială la alta, numărul lor este cam acelaşi de fiecare dată.



    Sursa: www.romedic.ro


    Centrul Medical de...
    Centrul Medical de Vest  oferă pacienţilor săi servicii de recuperare medicală: kinetoterapie, fizioterapie şi masaj terapeutic. Dacă vorbim despre şedinţele de kinetoterapie practicate în cabinetul nostru, precizăm că abordarea va fi deosebită, doarece se vor utiliza programe terapeutice concepute special pentru fiecare pacient în parte în funcţie de evoluţia şi caracterul afecţiunii sale. Se va lucra individualizat şi gradual şi nu sub forma unui grup în care pacienţii fac „exerciţ...
    Tine-ti sanatatea...
    Cercetările recente indică faptul că majoritatea afecţiunilor civilizaţiei – boli ale sistemului osos, cum ar fi osteoporoza, ale sistemului cardiovascular, culminând cu infarctul, afecţiuni metaboli-ce, diabet, şi mergând până la cel mai extins şi agresiv flagel, cancerul – sunt provocate de nivelul scăzut de antioxidanţi, şi de nivelul ridicat de radicali liberi. Acest dezechilibru este produs de poluarea cotidiană, de nivelul ridicat de stres, şi de alimentaţia necorespunzătoare.  &n...
    Rolul computer -...
             Tumorile maligne de prostată reprezintă cel mai frecvent cancer la bărbaţi. Reprezintă a doua cauză de deces prin cancer, la bărbaţii din America de Nord şi ţările Europei de Vest. Rata supravieţuirii la 5 ani este de aproape 100 % dacă afecţiunea este diagnosticată în fazele incipien-te şi scade la 34 % în boala metastatică.  Boala, caracterizată ca un cancer extrem de agresiv 1 este una latentă. Din punct de vedere histopatologic, 95% sunt adenocarcinoa...