Abonare Newsletter

Login Membrii

Ai uitat Parola?

Nu esti Membru? Inregistreaza-te!

  • Acasa
  • Gazeta Medicala
  • Ghid Sanatate
  • Stiri Medicale
  • Index Medical
  • Dictionar
  • Forum
  • Contact

    Medicamente banale folosite in prevenirea cancerului

    Medicamentele populare se dovedesc a fi eficiente şi în prevenirea unor tipuri de cancer, susţin experţii britanici. Astfel, aspirina şi tamoxifenul pot preveni cancerul de colon şi, respectiv, mamar, conform unui articol apărut în ultimului număr al revistei New Scientist. ...
    Gazeta Medicala

    Evita produsele toxice, invata sa citesti etichetele produselor alimentare pe care le cumperi


    O plimbare pe culoarele magazinului alimentar poate fi o experienţă tentantă: rânduri şi rânduri de produse alimentare delicioase toate împachetate în ambalaje colorate, încurajându-vă să le adăugaţi în coş, cu nume uşor de reţinut şi mesaje tentante: „natural”, „gustos”, „economic”, ”delicios”.



    La prima vedere, dacă ar fi să ne luăm după atractivitatea ambalajului, dar uneori şi după gustul intens al unor produse, ar trebui ca toate alimentele din comerţ să fie şi hrănitoare şi bune, iar din consumul acestora să obţinem doar beneficii.



    Pentru ca să ne dăm seama mai bine ce se ascunde în spatele unei etichete atrăgătoare aş vrea să vorbesc un pic despre mâncarea procesată. Ce reprezintă un aliment procesat? Produsul alimentar procesat este acela ale cărui proprietăţi au fost modificate de la starea lor naturală pentru motive economice, de confort (accesibilitate mare, rapiditatea pregătirii etc.), dar şi de siguranţă. Metodele utilizate pentru prelucrarea de produsele alimentare includ conservarea, congelarea, refrigerarea, deshidratarea, prelucrarea aseptică, adăugarea de conservanţi, arome, coloranţi, agenţi de îngroşare. Există produse procesate, care îşi îmbunătăţesc calitatea, îşi menţin o condiţie microbiologică bună, astfel încât noi, consumatorii, să putem beneficia din plin de calităţile acestora. Ca exemplu pot menţiona aici laptele, care odată pasteurizat are un termen de valabilitate mai mare, este lipsit de microorganisme patogene, nu necesită fierbere înainte de consum fapt care ajută la păstrarea vitaminelor şi altor nutrienţi. Cu toate acestea, atunci când citim pe cutia de lapte vedem că înafară de lapte normalizat acesta nu mai conţine nimic altceva şi ne dăm uşor seama că avem în faţa ceva sigur. Lucrul acesta nu se mai poate spune despre acele produse unde lista ingredientelor se întinde pe câteva rânduri şi acelea scrise cu caractere minuscule.

    Nutriţioniştii s-au pus de comun acord că cel mai bine ar fi sa evităm produsele ambalate, care conţin mai mult de 5 ingrediente, mergând pe principiul că un produs cu cât are mai multe ingrediente, cu atât, probabil, este mai procesat.

    Din aceste motive trebuie să învăţăm să citim etichetele produselor pe care le cumpăram, pentru a evita capcanele comerciale şi efectele pe termen lung a unor toxine.

    Aleg să descriu în cele ce urmează eticheta binecunoscutului pate de porc românesc. Chiar dacă ingredientele pot varia ca proporţii de la o marcă comercială la alta, numărul lor este cam acelaşi de fiecare dată.



    Sursa: www.romedic.ro


    Mamografia, cea...
    Articole Gazeta Hiperdia dispune de cele mai avansate tehnologii pentru diagnosticul afecţiunilor sânului. Cancerul mamar este o afecţiune gravǎ care alarmeazǎ milioane de femei de pe întreg globul. Statisticile demonstreazǎ că anual sunt diagnosticate câteva sute de mii de cazuri noi. În România se înregistrează în fiecare an 6000 de cazuri noi, iar rata de supravieţuire este de 50% deoarece femeile noastre se prezintǎ la medic în faze avansate ale bolii, când tratamentele dau rezultate sl...
    Din sipetul cu...
    Articole Gazeta                 Povestea începe în anii 50, cînd un suedez  ce avea să devină un nume celebru în medicina contemporană deşi nu era medic, Arne Larsson(1915-2001), a fost afectat de o boală teribilă la vremea respectivă: bloc atrioventricular total cu crize Adams-Stokes în atacuri repetate. Departe de a bănui că avea să devină faimos în întreaga lume şi va intra viu în noul mileniu, Arne Larsson era, d...
    Produse ecologice...
    Articole Gazeta Produsul ecologic alimentar este, în primul rând, obţinut din ingrediente provenite din agricultură ecologică. Acest tip de agricultură trebuie să respecte următoarele principii şi reguli: - eliminarea oricărei tehnologii poluante într-o zonă nepoluată; - utilizarea de soiuri şi specii cu rezistenţă sporită la condiţiile de mediu; - ameliorarea şi menţinerea fertilităţii naturale a solului; - utilizarea de fertilizatori şi amelioratori ai solului, pesticide, materii prime pentru prepararea f...