Abonare Newsletter

Login Membrii

Ai uitat Parola?

Nu esti Membru? Inregistreaza-te!

 • Acasa
 • Gazeta Medicala
 • Ghid Sanatate
 • Stiri Medicale
 • Index Medical
 • Dictionar
 • Forum
 • Contact
  Gazeta Medicala

  Mamografia, cea mai eficienta metoda de diagnostic a cancerului mamar

  Articole Gazeta


  Hiperdia dispune de cele mai avansate tehnologii pentru diagnosticul afecţiunilor sânului.

  Cancerul mamar este o afecţiune gravǎ care alarmeazǎ milioane de femei de pe întreg globul. Statisticile demonstreazǎ că anual sunt diagnosticate câteva sute de mii de cazuri noi. În România se înregistrează în fiecare an 6000 de cazuri noi, iar rata de supravieţuire este de 50% deoarece femeile noastre se prezintǎ la medic în faze avansate ale bolii, când tratamentele dau rezultate slabe. În multe ţǎri din Europa femeile beneficiazǎ de ample campanii de educaţie şi formare şi de programe de screening, adicǎ control periodic, ceea ce face ca procentul de supravieţuire pentru femeile care fac aceastǎ boalǎ sǎ ajungǎ la 90%.

  Un gest simplu pe care toate femeile sunt datoare sǎ-l facǎ periodic este autopalparea sânilor pentru depistarea nodulilor mamari. Autoexaminarea lunarǎ este importantǎ pentru familiarizarea femeii cu aspectul normal şi consistenţa sânilor. Este indicat ca examenul sǎ se facǎ aproximativ în aceeaşi zi a  fiecǎrei luni. Dacǎ femeia este în perioada menstruaţiei, e-xaminarea se face în ultima zi a menstruaţiei, când sânii sunt mai puţin sensibili la palpare şi mai puţin tumefiaţi. În caz de sarcinǎ sau menopauzǎ, femeia trebuie sǎ stabileascǎ o zi (de ex. prima zi din lunǎ ), în care va face examinarea. Inspecţia sânilor se face în faţa oglinzii cu mâinile pe lângǎ corp, urmǎrind aspectul simetric al sânilor, eventuale modificǎri, deformǎri ale conturului, poziţia şi aspectul mamelonului, aspectul tegumentului. Apoi cu un braţ ridicat pe cap, cu mâna liberǎ se palpeazǎ cu uşoarǎ presiune sânul contralate-ral, începând din regiunile externe spre mamelon. Este important sǎ se palpeze tot sânul şi regiunea axilarǎ bilateral. Examinarea se poate repeta şi în poziţia culcat, efectuând mişcari de palpare a sânului şi a regiunii axilare.  In cazul în care în urma autopalpǎrii sânului femeia descoperǎ:  -     o asimetrie de formǎ şi dimensiune;

  -     modificǎri tegumentare: cum sunt îngroşarea, roşeaţa, retracţia tegumentarǎ

  -     retracţie mamelonarǎ

  -     noduli axilari,

  se impune efectuare de urgenţǎ a unei mamografii.

  Femeile trebuie sǎ ştie cǎ majoritatea nodulilor palpabili, aproximativ 80% sunt benigni. Nu orice nodul palpat în sân înseamnǎ cancer, dar un nodul palpabil este deja un nodul care a evoluat şi a progresat destul de mult. Mamografia digitală – efectuată şi la Braşov, în clinica Hiperdia - este metoda prin care un nodul este diagnosticat cu aproximativ 2 ani înainte ca el să poatǎ fi detectat prin palparea sânului, de  aici importanţa ca orice femeie după vârsta de 40 de ani sǎ-şi facǎ anual o mamografie. Este foarte important de ştiut cǎ prin mamografii efectuate periodic, anual, un cancer poate fi depistat în faze precoce de evoluţie, când are dimensiuni sub 1 cm. În aceastǎ etapǎ a bolii cancerul poate fi tratat complet prin extirparea chirurgicalǎ a nodulului şi a unei zone de siguranţâ în jurul nodului; în aceastǎ fazǎ intervenţia chirurgicalǎ nu este mutilantǎ; forma, aspectul şi simetria sânilor este conservatǎ.

  Pentru că examenul clinic al sânilor efectuat prin autopalpare sau de cǎtre medici nu reuşeşte sǎ depisteze boala în fazǎ precoce de evoluţie, în prezent se considerǎ cǎ fiecare femeie dupǎ vârsta de 40 de ani este obligatǎ sǎ-şi facǎ anual un control prin mamografie. Prin mamografie o tumorǎ este depistatǎ cu aproximativ 2 ani înainte ca ea sǎ fie depistatǎ prin palpare.

  Mamografia este o examinare modernǎ a sânului realizatǎ cu ajutorul unui echipament special numit mamograf şi constǎ în obţinerea pe filmele radiologice a imaginii ţesutului mamar în douǎ incidente complementare pentru fiecare sân.

  Pentru realizarea unei mamografii, sânul se aşeazǎ între douǎ planuri, unul fix care susţine sânul şi unul mobil care se deplaseazǎ uşor şi comprimǎ sânul, astfel încât elementele lui structurale sǎ fie desfaşurate şi bine puse în evidenţǎ. Prin compresie sânul este de asemenea imobilizat astfel încât artefactele de mişcare sǎ fie absente. Mamografia se efectueaza în douǎ incidente standard, craniocaudalǎ şi mediolateralǎ oblicǎ pentru fiecare sân astfel încât pe radiografie sǎ fie cuprins întreg sânul şi regiunea axilarǎ. Dacǎ medicul radiolog considerǎ cǎ este nevoie se pot efectua incidente suplimentare, mǎrite, centrate pe o zonǎ, profil strict, exagerate extern, exagerate intern, axilarǎ, pentru o mai bunǎ apreciere a morfologiei leziunilor depistate.

  Mamografia digitalǎ este o procedură modernǎ, utilizând aparate de ultimǎ generaţie care oferǎ imagini de o calitate mai înaltǎ, având avantajul ca pot fi prelucrate pe calculator pentru a obţine detalii de înaltǎ fineţe, utilizând doze de radiaţii mai reduse faţǎ de aparatele din generaţiile mai vechi de mamografe.

  Pentru mamografie nu este nevoie de o pregatire specialǎ. Este bine totuşi ca în dimineaţa examinǎrii pacientele sǎ reducǎ consumul de produse care conţin cafeina: cafea, ciocolatǎ, ceai care cresc uşor sensibilitatea sânilor. De asemenea este recomandat să nu foloseascǎ deodorante înainte de a-şi face mamografia deoarece talcul poate interfera cu razele X apǎrând pe film ca spoturi de calciu sau microcalcifieri. Este bine ca mamografia sǎ fie facutǎ în prima jumǎtate a menstruaţiei la 1-2 sǎptǎmâni de la prima zi a ciclului când sânii sunt mai puţini sensibili si tumefiaţi, dar se poate face în orice perioadǎ a lunii.

  Sensibilitatea mamografiei este de 90%, cu alte cuvinte 10% din neoplasmele mamare sunt oculte, nedetectate mamografic. Detectabilitatea tumorilor mamare depinde de dimensiunea tumorilor de tipul histologic şi parenchimul mamar adiacent leziunii.

  Colegiul american de radiologie propune o clasificare a structurii sânului acceptata astǎzi cu scopul de a atenţiona clinicianul asupra faptului cǎ într-un sân dens cu mult ţesut mamar, abilitatea mamografiei de a depista o tumorǎ este mai redusǎ.

      a) Sân predominant adipos,

      b) Sân glandular dispersat,

      c) Sân heterogen dens,

      d) Sân intens dens.

  Indicaţiile mamografiei se referǎ în primul rând la femeile de peste vârsta de 40 de ani, dar este examinarea de primǎ intenţie şi pentru masele palpabile la femeile cu vârsta de peste 35 de ani.

  Pentru pacientele tinere sub 35 de ani, examinarea de primǎ intenţie este ecografia mamarǎ, mamografia ve-nind sǎ completeze diagnosticul la pacientele cu ecografie mamarǎ negativǎ, la cele care au antecedente familiale de tumori mamare la vârste tinere sau alţi factori de risc. Rezonanţa magnetică este o altă metodă de diagnostic în patologia mamară, pentru care Hiperdia deţine şi la Braşov un echipament RMN de performanţă, având indicaţie în cazuri particulare pentru a completa diagnosticul mamografic. Despre RMN-ul de sân precum şi despre alte modalităţi de diagnostic ultra-moderne, accesibile în clinicile Hiperdia, pentru aceste patologii, în viitoarele ediţii ale Gazetei.  Braşov, Calea Bucuresti 25 - 27

  Programari la Call-Center: 0268.405.300

  brasov@hiperdia.ro; www.hiperdia.ro

  Pentru un diagnostic de încredere


  Scintigrafia un...
  Articole Gazeta O dată cu deschiderea departamentului de Medicină nucleară clinica Hiperdia  din Braşov oferă medicilor şi pacienţilor un nou instrument de înaltă tehnologie, unic în zonă, de succes, pentru stabilirea unor diagnostice complexe şi precise.  Dotarea cu cel mai nou şi performant echipament pentru Scintigrafie – SPECT din ţară (Siemens Symbia E) plasează laboratorul de medicină nucleară Hiperdia la nivelul performanţelor şi exigenţelor centrelor medicale universitare din România. Scintig...
  Leac in vreme de...
  Masajul cu pietre calde este un remediu antic de vindecare, cu originea în India şi China. Practica veche de peste 2000 de ani începe să fie cunoscută şi în România pentru virtuţile sale curative. Prin masajul cu pietre calde, presopunctură şi aromaterapie se realizează premisele unei şedinţe de masaj de relaxare, cu bene-ficii în ameliorarea durerilor de cap, durerilor musculare, artrozei şi artritei, durerilor articulare şi reumatice, fibriomialgiei, afecţiunilor dureroase ale coloanei, tulbur...
  Cosmetice BIO...
  Vă invităm să descoperiţi în magazinul nostru produsele cosmetice şi de îngrijire a pielii în totalitate bio / organice. Mărcile propuse - La Clarée, Santaverde, SAVE  - sunt o noutate în România şi au fost alese extrem de atent, în funcţie de seriozitatea şi dedicarea producătorilor pentru ce reprezintă bio, natural şi ecologic. Fiecare marcă se evidenţiază şi în acelaşi timp se diferenţiază prin ingredientele active principale şi prin calit...