Abonare Newsletter

Login Membrii

Ai uitat Parola?

Nu esti Membru? Inregistreaza-te!

 • Acasa
 • Gazeta Medicala
 • Ghid Sanatate
 • Stiri Medicale
 • Index Medical
 • Dictionar
 • Forum
 • Contact

  Vizitele dese la stomatolog scad riscul cardiovascular

  Curăţarea regulată a dinţilor la dentist scad  riscul unor crize cardiace şi atacuri cerebrale, arată un studiu publicat recent, conform AFP. Cercetarea a fost făcută de cardiologi taiwanezi pe circa 100.000 de persoane, de-a lungul a şapte ani.  Potrivit acestui studiu, det...
  Gazeta Medicala

  Mamografia, cea mai eficienta metoda de diagnostic a cancerului mamar

  Articole Gazeta


  Hiperdia dispune de cele mai avansate tehnologii pentru diagnosticul afecţiunilor sânului.

  Cancerul mamar este o afecţiune gravǎ care alarmeazǎ milioane de femei de pe întreg globul. Statisticile demonstreazǎ că anual sunt diagnosticate câteva sute de mii de cazuri noi. În România se înregistrează în fiecare an 6000 de cazuri noi, iar rata de supravieţuire este de 50% deoarece femeile noastre se prezintǎ la medic în faze avansate ale bolii, când tratamentele dau rezultate slabe. În multe ţǎri din Europa femeile beneficiazǎ de ample campanii de educaţie şi formare şi de programe de screening, adicǎ control periodic, ceea ce face ca procentul de supravieţuire pentru femeile care fac aceastǎ boalǎ sǎ ajungǎ la 90%.

  Un gest simplu pe care toate femeile sunt datoare sǎ-l facǎ periodic este autopalparea sânilor pentru depistarea nodulilor mamari. Autoexaminarea lunarǎ este importantǎ pentru familiarizarea femeii cu aspectul normal şi consistenţa sânilor. Este indicat ca examenul sǎ se facǎ aproximativ în aceeaşi zi a  fiecǎrei luni. Dacǎ femeia este în perioada menstruaţiei, e-xaminarea se face în ultima zi a menstruaţiei, când sânii sunt mai puţin sensibili la palpare şi mai puţin tumefiaţi. În caz de sarcinǎ sau menopauzǎ, femeia trebuie sǎ stabileascǎ o zi (de ex. prima zi din lunǎ ), în care va face examinarea. Inspecţia sânilor se face în faţa oglinzii cu mâinile pe lângǎ corp, urmǎrind aspectul simetric al sânilor, eventuale modificǎri, deformǎri ale conturului, poziţia şi aspectul mamelonului, aspectul tegumentului. Apoi cu un braţ ridicat pe cap, cu mâna liberǎ se palpeazǎ cu uşoarǎ presiune sânul contralate-ral, începând din regiunile externe spre mamelon. Este important sǎ se palpeze tot sânul şi regiunea axilarǎ bilateral. Examinarea se poate repeta şi în poziţia culcat, efectuând mişcari de palpare a sânului şi a regiunii axilare.  In cazul în care în urma autopalpǎrii sânului femeia descoperǎ:  -     o asimetrie de formǎ şi dimensiune;

  -     modificǎri tegumentare: cum sunt îngroşarea, roşeaţa, retracţia tegumentarǎ

  -     retracţie mamelonarǎ

  -     noduli axilari,

  se impune efectuare de urgenţǎ a unei mamografii.

  Femeile trebuie sǎ ştie cǎ majoritatea nodulilor palpabili, aproximativ 80% sunt benigni. Nu orice nodul palpat în sân înseamnǎ cancer, dar un nodul palpabil este deja un nodul care a evoluat şi a progresat destul de mult. Mamografia digitală – efectuată şi la Braşov, în clinica Hiperdia - este metoda prin care un nodul este diagnosticat cu aproximativ 2 ani înainte ca el să poatǎ fi detectat prin palparea sânului, de  aici importanţa ca orice femeie după vârsta de 40 de ani sǎ-şi facǎ anual o mamografie. Este foarte important de ştiut cǎ prin mamografii efectuate periodic, anual, un cancer poate fi depistat în faze precoce de evoluţie, când are dimensiuni sub 1 cm. În aceastǎ etapǎ a bolii cancerul poate fi tratat complet prin extirparea chirurgicalǎ a nodulului şi a unei zone de siguranţâ în jurul nodului; în aceastǎ fazǎ intervenţia chirurgicalǎ nu este mutilantǎ; forma, aspectul şi simetria sânilor este conservatǎ.

  Pentru că examenul clinic al sânilor efectuat prin autopalpare sau de cǎtre medici nu reuşeşte sǎ depisteze boala în fazǎ precoce de evoluţie, în prezent se considerǎ cǎ fiecare femeie dupǎ vârsta de 40 de ani este obligatǎ sǎ-şi facǎ anual un control prin mamografie. Prin mamografie o tumorǎ este depistatǎ cu aproximativ 2 ani înainte ca ea sǎ fie depistatǎ prin palpare.

  Mamografia este o examinare modernǎ a sânului realizatǎ cu ajutorul unui echipament special numit mamograf şi constǎ în obţinerea pe filmele radiologice a imaginii ţesutului mamar în douǎ incidente complementare pentru fiecare sân.

  Pentru realizarea unei mamografii, sânul se aşeazǎ între douǎ planuri, unul fix care susţine sânul şi unul mobil care se deplaseazǎ uşor şi comprimǎ sânul, astfel încât elementele lui structurale sǎ fie desfaşurate şi bine puse în evidenţǎ. Prin compresie sânul este de asemenea imobilizat astfel încât artefactele de mişcare sǎ fie absente. Mamografia se efectueaza în douǎ incidente standard, craniocaudalǎ şi mediolateralǎ oblicǎ pentru fiecare sân astfel încât pe radiografie sǎ fie cuprins întreg sânul şi regiunea axilarǎ. Dacǎ medicul radiolog considerǎ cǎ este nevoie se pot efectua incidente suplimentare, mǎrite, centrate pe o zonǎ, profil strict, exagerate extern, exagerate intern, axilarǎ, pentru o mai bunǎ apreciere a morfologiei leziunilor depistate.

  Mamografia digitalǎ este o procedură modernǎ, utilizând aparate de ultimǎ generaţie care oferǎ imagini de o calitate mai înaltǎ, având avantajul ca pot fi prelucrate pe calculator pentru a obţine detalii de înaltǎ fineţe, utilizând doze de radiaţii mai reduse faţǎ de aparatele din generaţiile mai vechi de mamografe.

  Pentru mamografie nu este nevoie de o pregatire specialǎ. Este bine totuşi ca în dimineaţa examinǎrii pacientele sǎ reducǎ consumul de produse care conţin cafeina: cafea, ciocolatǎ, ceai care cresc uşor sensibilitatea sânilor. De asemenea este recomandat să nu foloseascǎ deodorante înainte de a-şi face mamografia deoarece talcul poate interfera cu razele X apǎrând pe film ca spoturi de calciu sau microcalcifieri. Este bine ca mamografia sǎ fie facutǎ în prima jumǎtate a menstruaţiei la 1-2 sǎptǎmâni de la prima zi a ciclului când sânii sunt mai puţini sensibili si tumefiaţi, dar se poate face în orice perioadǎ a lunii.

  Sensibilitatea mamografiei este de 90%, cu alte cuvinte 10% din neoplasmele mamare sunt oculte, nedetectate mamografic. Detectabilitatea tumorilor mamare depinde de dimensiunea tumorilor de tipul histologic şi parenchimul mamar adiacent leziunii.

  Colegiul american de radiologie propune o clasificare a structurii sânului acceptata astǎzi cu scopul de a atenţiona clinicianul asupra faptului cǎ într-un sân dens cu mult ţesut mamar, abilitatea mamografiei de a depista o tumorǎ este mai redusǎ.

      a) Sân predominant adipos,

      b) Sân glandular dispersat,

      c) Sân heterogen dens,

      d) Sân intens dens.

  Indicaţiile mamografiei se referǎ în primul rând la femeile de peste vârsta de 40 de ani, dar este examinarea de primǎ intenţie şi pentru masele palpabile la femeile cu vârsta de peste 35 de ani.

  Pentru pacientele tinere sub 35 de ani, examinarea de primǎ intenţie este ecografia mamarǎ, mamografia ve-nind sǎ completeze diagnosticul la pacientele cu ecografie mamarǎ negativǎ, la cele care au antecedente familiale de tumori mamare la vârste tinere sau alţi factori de risc. Rezonanţa magnetică este o altă metodă de diagnostic în patologia mamară, pentru care Hiperdia deţine şi la Braşov un echipament RMN de performanţă, având indicaţie în cazuri particulare pentru a completa diagnosticul mamografic. Despre RMN-ul de sân precum şi despre alte modalităţi de diagnostic ultra-moderne, accesibile în clinicile Hiperdia, pentru aceste patologii, în viitoarele ediţii ale Gazetei.  Braşov, Calea Bucuresti 25 - 27

  Programari la Call-Center: 0268.405.300

  brasov@hiperdia.ro; www.hiperdia.ro

  Pentru un diagnostic de încredere


  Scintigrafia un...
  Articole Gazeta O dată cu deschiderea departamentului de Medicină nucleară clinica Hiperdia  din Braşov oferă medicilor şi pacienţilor un nou instrument de înaltă tehnologie, unic în zonă, de succes, pentru stabilirea unor diagnostice complexe şi precise.  Dotarea cu cel mai nou şi performant echipament pentru Scintigrafie – SPECT din ţară (Siemens Symbia E) plasează laboratorul de medicină nucleară Hiperdia la nivelul performanţelor şi exigenţelor centrelor medicale universitare din România. Scintig...
  Puntile dentare
  Punţile dentare sau protezele parţiale fixe îndeplinesc funcţia de a suplini lipsa unuia sau mai multor dinţi. Acestea sunt constituite din dintele sau dinţii artificiali şi coroanele pentru ancorare. Dinţii artificiali sunt făcuţi din materale precum aur, porţelan sau diferite aliaje. Puntea este cimentată pe dinţii alăturaţi, neputând fi înlăturată ulterior. Lipsa unui dinte poate cauza probleme grave, cum ar fi schimbarea poziţiei celorlalţi dinţi şi ocluzia anormală. Avantajele punţilor dentar...
  Centrul Medical de...
  Centrul Medical de Vest este o clinică  medicală privată ce activează în Braşov începând din anul 2000. Având la dispoziţie o echipă de profesionişti şi de echipamente moderne, Centrul Medical de Vest a creat astfel un sistem de valori bazat pe calitate şi satisfacerea cât mai corespunzătoare a nevoilor clienţilor. Corectitudinea actului medical se află în centrul sistemului de valori al Centrului Medical de Vest şi este principiul ce ne ghidează în toate activităţile pe ca...