Chiar dacă există un tratament eficient pentru cancerul de sân, afecÅ£iunea reprezintă încă o problemă extrem de serioasă pentru femeile din România.
Acest lucru pentru că, de foarte multe ori, boala nu este descoperită într-un stadiu incipient, care să permită un tratament eficient ÅŸi, implicit, vindecarea. Tocmai de aceea, specialiÅŸtii atrag atenÅ£ia asupra importanÅ£ei existenÅ£ei unui progrtam naÅ£ional de screening, prin care să se descopere cancerul mamar într-un stadiu incipient - acest aspect fiind important atât pentru vindecarea bolii, cât ÅŸi pentru refacerea completă a femeii, atât din punct de vedere fizic, cât ÅŸi psihic. Având în vedere că înlăturarea unui sân reprezintă o adevărată traumă pentru femeie, trebuie spus că o astfel de problemă poate fi eliminată printr-o procedură de reconstrucÅ£ie a sânului - o tehnică a specialităţii de chirurgie plastică ÅŸi reconstructivă.
Reconstrucţie totală
În ţările din vest, operaÅ£iunea de reconstrucÅ£ie a sânului cunoaÅŸte o mare popularitate, acolo existând clinici ÅŸi medici specializaÅ£i pe astfel de proceduri. În România, această strategie de reconstrucÅ£ie este într-un stadiu destul de timid, nu pentru că nu ar exista cazuistica, ci pentru că populaÅ£ia nu cunoaÅŸte foarte multe lucruri despre o astfel de intervenÅ£ie. În România se fac reconstrucÅ£ii mamare, dar mult prea puÅ£ine. Femeile, însă, trebuie să ÅŸtie că în urma unei mastectomii totale sau parÅ£iale, chirurgia reconstructivă le poate ajuta să-ÅŸi recapete aspec-tul fizic iniÅ£ial. Când se poate face o reconstrucÅ£ie de sân? O astfel de procedură poate fi demarată în momentul în care, din punct de vedere oncologic, pacienta este stabilă. După ce se intervine chirurgical asupra sânului ÅŸi dupa finalizarea tratamentului oncologic complet (chimioterapie, iradiere), este nevoie de o perioadă de minimum un an pentru ca zona tratată să se vindece complet. Este foarte important ca afecÅ£iunea să fie depistată într-un stadiu incipient, pentru a nu fi nevoie de un tratament foarte agresiv, care să prelungească perioada de refacere a organismului. După un an, se reiau toate investigatiile, se face un nou screening ÅŸi, dacă totul este OK, se poate planifica reconstrucÅ£ia mamară. ReconstrucÅ£ia se face Å£inând cont de cât de mult s-a extirpat din sân. Dacă s-a efectuat mastectomie totală, atunci există două variante de reconstrucÅ£ie. Se iau lambouri de muÅŸchi ÅŸi piele din zona toracelui posterior ÅŸi se asociază un implant mamar (proteză), care să dea volumul sânului. Cea de a doua metodă constă în preluarea unui lambou de muÅŸchi ÅŸi piele de pe abdomen, ne mai fiind nevoie ÅŸi de adăugarea unei proteze. În acest caz, se îndepărtează în acelaÅŸi timp ÅŸi surplusul de grăsime din zona abdomenului, rezolvându-se astfel ÅŸi acest aspect, atunci când este cazul, într-o singură intervenÅ£ie chirurgicală.
Reconstrucţie parţială
Există ÅŸi situaÅ£ii în care sânul se extirpă parÅ£ial. În acest caz, se foloseÅŸte un lambou mai mic sau se injectează porÅ£iunea extirpată cu grăsime proprie, care se poate recolta din diferite zone ale corpului - fese, abdomen, faÅ£a internă a coapselor etc. De asemenea, există ÅŸi tehnici care permit reconstrucÅ£ia mamelonului ÅŸi a areolei mamare, tot cu Å£esut propriu, recoltat din zonele mai pigmentate ale corpului. În timpul acestei etape ulterioare de reconstrucÅ£ie, se poate face ÅŸi o corectare a celuilalt sân, pentru a fi cât mai apropiat ca formă ÅŸi volum de cel reconstruit, pentru a realiza o simetrie. Trebuie spus faptul că nu numai în cazul cancerului de sân se poate face reconstrucÅ£ia, ci ÅŸi în situaÅ£ia în care femeia suferă de mastoză chistică - un alt gen de leziune, benignă, dar cu potenÅ£ial cancerigen. În astfel de cazuri, se poate scoate glanda mamară, dar se păstrează înveliÅŸul de piele, reconstrucÅ£ia constând în introducerea unei proteze mamare de silicon. În cazul bolii Paget, în unele situaÅ£ii clinice, după mastectomie (extirparea glandei mamare) nu mai este nevoie să se aÅŸtepte atât de mult până la reconstrucÅ£ia mamară, aceasta putându-se realiza mult mai repede.