Abonare Newsletter

Login Membrii

Ai uitat Parola?

Nu esti Membru? Inregistreaza-te!

  • Acasa
  • Gazeta Medicala
  • Ghid Sanatate
  • Stiri Medicale
  • Index Medical
  • Dictionar
  • Forum
  • Contact

    Studiu: Usturoiul protejeaza inima

    Potrivit experţilor de la Universitatea de Medicină Emory din SUA se pare că usturoiul protejează inima, deoarece acesta conţine substanţe care au puterea de a preveni distrugerea ţesutului cardiac. Cercetătorii au efectuat studiul pe cobai, iar în urma testelor a reieşit faptul...
    Ghid Sanatate

    Dieta in perioada menopauzei

    Articole Ghid


    Menopauza este un termen folosit pentru a descrie incetarea permanenta a functiilor primare ale ovarelor umane: de maturare si eliberarea de ovule si de eliberare de hormoni care cauzeaza atat formarea mucoasei uterine cat si eliberarea ulterioara a acesteia (menstruatia) . Menopauza de obicei (dar nu intotdeauna), apare la femei in jurul varstei de 50 de ani si reprezinta sfarsitul fazei fertile din viata unei femei.



    Instalarea menopauzei implica aparitia unei game diverse de probleme de sanatate, de la afectiuni de ordin psihologic pana la probleme dermatologice, metabolice si osoase (osteoporoza fiind una dintre cele mai frecvente manifestari) .

    Exista unele afectiuni asociate menopauzei care nu pot fi evitate si a caror aparitie este consecinta dezechilibrului hormonal caracteristic perioadei. Alte manifestari insa, pot fi reduse prin adoptarea unei diete corespunzatoare necesitatilor organismului.

    In prezent, sunt lansate pe piata o multitudine de tratamente care sunt prezentate ca fiind miraculoase in a trata absolut toate simptomele menopauzei. De la suplimente alimentare si pana la unguente se pot irosi foarte multi bani, dar si foarte mult timp, in incercarea de a scapa de toate simptomele neplacute. Pentru ca de foarte multe ori tratamentele costisitoare nu dau rezultatele asteptate, exista metode mult mai simple de a scapa de discomfortul asociat simptomatologiei. Un regim alimentar bine echilibrat pe termen lung poate reduce atat simptomele care se instaleaza odata cu perioada menopauzei cat si complicatiile asociate acesteia. Cititi in continuare unele sfaturi in ceea ce priveste dieta pentru perioada menopauzei cu scopul de a va pastra o stare minunata de bine pentru anii care vor veni..



    Notiuni de baza

    Cheia pentru gestionarea menopauzei este de a mentine o dieta echilibrata cat de bine puteti. Concentrati-va asupra principiilor de nutritie si nu uitati toate aceste grupuri de produse alimentare, care va vor face sa va simtiti mai bine indiferent de simptome. Nu uitati sa includeti portii de cereale si carbohidrati, proteine, produse lactate si grasimi – toate in proportii echilibrate. Nu trebuie neglijata importanta fructelor si legumelor. Incercati sa nu exagerati in privinta unor grupe de alimente, in special a grasimilor si carbohidratilor (produse zaharoase, produse care contin un nivel ridicat de amidon) .



    In scopul de a va mentine starea de bine si sanatatea, mancati cel putin 3 mese pe zi, cu cateva gustari nutritive intre, pentru a fi mereu energizata. Nu deveniti obsedata de calorii, dar in schimb, concentrati-va pe marimea portiilor. Acest lucru va va stabili greutatea la un nivel optim. Toate acestea fara a evita sa includeti si tratamentul recomandat de medicul dumneavoastra.



    Alimente care va ajuta sa tineti sub control simptomele menopauzei

    Daca treceti prin perioada menopauzei s-ar putea sa suferiti de o intreaga serie de simptome, inclusiv bufeuri de caldura, modificari ale dispozitiei si crestere in greutate. Ati putea fi surprinsa sa auziti ca multe dintre aceste simptome pot fi gestionate prin consumul de produse alimentare specifice. Incercati sa le includeti in dieta dumneavoastra pentru a va putea bucura in continuare de viata!



    Controlul bufeurilor de caldura

    Bufeurile si transpiratia excesiva din timpul noptii poate fi ca un adevarat blestem al existentei unei femei ajunse la menopauza. A te trezi in timpul noptii foarte transpirata nu este un lucru atat de placut. Bufeurile pot deranja in timpul serviciului, impiedica somnul si pot conduce, intr-un final, la aparitia unei stari insuportabile. Din fericire, unele modificari din cadrul dietei pot ameliora substantial starile descrise mai sus.



    Incercati sa reduceti consumul de cafea, ceai, alcool, cola, si de alimentele picante sau foarte condimentate. Multe femei observa aparitia bufeurilor dupa ce consuma aceste alimente. Dulciurile rafinate, de asemenea, au tendinta de crestere a numarului de bufeuri, asa ca incearcati sa evitati siropurile, prajiturile si alte zaharuri gasite in foarte multe alimentele procesate.



    O alta modalitate de a stopa aparitia bufeurilor de caldura este prin cresterea cantitatii de apa consumate. Beti cel putin 8 pahare pe zi. De asemenea, incercati sa alegeti alimente care contin fitoestrogeni. Fitoestrogenii sunt estrogeni din plante, care se pot lega de receptorii de estrogen din corpul femeii, atenuand simptomele. Alimentele care sunt bogate in fitoestrogeni includ fasolea, legumele, algele marine, cartofii, merele si morcovi. Soia este, de asemenea, o sursa foarte bogata in fitoestrogeni.



    Controlul modificarilor de dispozitie

    Modificari ale dispozitiei apar adesea in timpul menopauzei, din cauza fluctuatiei de hormoni din organism. De la o stare de dispozitie grozava puteti constata in minutul urmator ca va simtiti destul de deprimata si iritata. Foarte multe femei ce traverseaza perioada menopauzei resimt forme usoare de depresie. Si in acest caz exista o serie de alimente care datorita unor constituienti tot ajuta la atenuarea starilor proaste de spirit..



    Nivelul redus de serotonina, o substanta chimica cu efect la nivel neuronal, este adesea asociat cu depresia. Consumul unor alimente bogate in precursori ai acestei substante pot duce la ridicarea nivelului de serotonina, atenuand astfel starile de depresie. Incearca sa mananci paine integrala, cereala si fainoase de buna calitate pentru a beneficia de aceste efecte benefice.



    Controlul cresterii in greutate

    Cresterea in greutate si menopauza merg mana in mana de cele mai multe ori. Deoarece nivelul de estrogen din organism este in scadere, tesutul adipos se redistribuie in organism –tinde sa se depuna in jurul taliei si sa scada la nivelul soldurilor si al sanilor. Proportia masei musculare scade, incetinind astfel metabolismul, acest fapt ducand la o crestere nedorita in greutate.

    Pentru a impiedica ca aceste lucruri sa se intample, trebuie redusa proportia de grasimi din dieta. Este ideal sa renuntati la grasimile saturate (grasimi de origine animala, margarine) in favoarea celor sanatoase, nesaturate. Incercati uleiul de masline, de porumb sau chiar de floarea-soarelui, dar in proportii rezonabile. In loc sa mancati alimente prajite, folositi gratarul sau gatitul la aburi, fara sa va fie teama ca isi vor pierde din savoare. Cresterea cantitatii de apa pe care o beti zilnic va va ajuta sa eliminati apa retinuta excesiv de catre tesuturi si va stimula metabolismul a carui rata tinde sa scada.



    Alimente pentru prevenirea complicatiilor

    O serie de complicatii sunt asociate cu menopauza. Din cauza nivelului scazut de estrogen, femeile aflate la menopauza prezinta un risc crescut pentru bolile de inima si accidentele vasculare cerebrale. De asemenea, acestea tind sa piarda masa osoasa cu o rata mai ridicata decat alte femei, sporind riscul de instalare al osteoporozei. Iata cateva moduri in care dieta dumneavoastra. va poate ajuta sa va protejati de aceste boli.



    Prevenirea bolilor de inima

    Bolile de inima, inclusiv nivelul ridicat al colesterolului, aparitia de artere infundate, infarctul miocardic, accidentele vasculare cerebrale si alte afectiuni asociate au sanse mai mari de aparitie la o femeie dupa menopauza. De aceea este foarte important sa se masuri de prevenire in scopul de a reduce riscul de instalare a acestor boli. Schimbarea dietei este o modalitate simpla de a face acest lucru, stiindu-se ca este mult mai usor de prevenit decat de tratat.

    Incercati sa consumati mult mai multe legume si fructe proaspete, netratate termic. Acest lucru va ajuta la pastrarea sanatatii arterelor si in acelasi timp va vor oferi vitamine si substante nutritive benefice.

    Pestele gras, precum somonul si macroul, nu trebuie sa lipseasca din dieta. Acesti pesti contin acizi grasi esentiali Omega-3, care ajuta la functionarea eficienta a organismului. In acelasi timp evita grasimile saturate cu un continut ridicat de colesterol.

    Produsele cerealiere extrarafinate (painea alba, produsele de patiserie, pizza) trebuie inlocuite cu cele din faina integrala sau neagra.



    Prevenirea osteoporozei

    Mai mult de 50% dintre femei sunt afectate de osteoporoza in timpul vietii lor. Dupa menopauza, odata cu scaderea productii de estrogen, se poate pierde masa osoasa prin scaderea densitatii acesteia. Acest lucru face ca oasele sa devina fragile, existand posibilitatea de fisuri sau chiar fracturi frecvente. Este important sa se includa surse bogate de calciu in dieta pentru protectia impotriva osteoporozei.



    Femeile aflate la menopauza ar trebui sa consume intre 1200 si 1500 mg de calciu in fiecare zi. Consumul de produse lactate cu un continut scazut de grasime sau chiar a laptelui de soia reprezinta o solutie buna. Alte alimente care sunt bogate in calciu sunt branza, sardinele si somonul (cu oase) in conserva, prunele uscate, smochinele, si legume cu frunze verzi.

    Evitati sa consumati prea multa cofeina, pentru ca un nivel ridicat de cofeina creste eliminarile de calciu de la nivel renal.



    Continutul in calciu al diferitelor alimente

    Aliment – Portie Calciu (mg)

    Iaurt, partial degresat 415

    Sardine in ulei, scurse 372

    Lapte degresat 302

    Budinca de vanilie 298

    Lapte integral 291

    Crema de oua 297

    Lapte rece 274

    Branza elvetiana 272

    Gulii verzi, fierte 249

    Spanac fiert 200

    Placinta de dovleac 166

    Fasole prajita 141


    AUTOR: Admin , Data: 2012-01-11, Vizualizari 941
    Cum scapi de...
    Articole Ghid      Oamenii de ştiinţă cred că au descoperit un leac pentru calviţie – însă noul tratament nu este pentru cei slabi de înger. Cercetătorii au descoperit că pot stimula creşterea părului în zonele pleşuve de pe capetele persoanelor prin injectarea acelei zone cu o soluţie derivată din propriul lor sânge.      Tratamentul „vampir&...
    CANDIDOZA VAGINALA
    Articole Ghid Candidoza vaginala este o afectiune intalnita la femei de toate varstele, fiind considerata una din cele mai frecvente vaginite. Candidoza vaginala - 7 informatii pe care trebuie sa le stii 1. Candidoza si bolile cu transmitere sexuala            Candidoza reprezinta o inmultire in exces a ciupercii numite Candida albicans, ciuperca ce se gaseste in flora vagina...
    Nutrienti in lupta...
    Articole Ghid Astentia se manifesta printr-o stare generala proasta si apare de cele mai multe ori la trecera de la un anotimp foarte racoros la unul mai cald (astenia de primavara) sau la de o perioada mai calda la una friguroasa (astenia de toamna). O alimentatie adecvata, care sa asigure organismului nutrientii necesari pentru a face fata schimbarilor, ne poate ajuta sa evitam astfel de stari carentiale, de vulnerabilitate. ...