Abonare Newsletter

Login Membrii

Ai uitat Parola?

Nu esti Membru? Inregistreaza-te!

 • Acasa
 • Gazeta Medicala
 • Ghid Sanatate
 • Stiri Medicale
 • Index Medical
 • Dictionar
 • Forum
 • Contact

  Probleme de invatare la copiii cu hipertensiune arteriala

  Copiii hipertensivi sunt de patru ori mai predispusi fata de ceilalti sa dezvolte probleme de invatare, potrivit unui studiu. Cercetatorii americani au declarat ca, desi era binecunoscut faptul ca tensiunea arteriala care are valori mari ar putea creste riscul declansarii unor boli cardiovascu...
  Dictionar Medical

  OCLUZIE ARTERIALA RETINIANA

  Este o oprire a circulatiei in artera centrala a retinei sau in una dintre ramurile in care ea se imparte.

  Cauze - Aceasta ocluzie este provocata de cele mai multe ori de prezenta, pe peretele intern a unei artere cu destinatie cefalica (artera carotida primitiva sau interna, artera toracica etc.), a unei placi de aterom (depunere grasoasa). Un fragment de placa desprins (sau embol) este atunci uneori antrenat in circulatie si obtureaza brusc artera centrala a retinei.

  simptome si semne -Un subiect afectat de ocluzia arteriala a retinei pierde brusc vederea cu un ochi, in cateva secunde. Daca ocluzia atinge o ramura a arterei, pierderea vederii este partiala si corespunde portiunii de retina atinse. Aceasta pierdere a vederii este uneori precedata de episoade identice, dar mai scurte.

  tratament -tratamentul este urgent deoarece, in cateva ore, ocluzia arterei centrale a retinei antreneaza cecitatea definitiva de partea atinsa. tratamentul unei ocluzii arteriale retiniene cauzata de o embolie consta in administrarea de medicamente vasodilatatoare si anticoagulante pe cale generala.
  GALACTOGOG
  Planta sau produs care stimuleaza secretia lactata la femeile care alapteaza.
  ECZEMA
  Eczema este o boala de piele de natura infectioasa sau alergica care provoaca eruptii si mincarime
  MACRO
  element de compunere care introduce in termeni semnificatia de mare, anormal de mare. De exemplu, macroencefalie (dezvoltarea anormala a creierului)