Abonare Newsletter

Login Membrii

Ai uitat Parola?

Nu esti Membru? Inregistreaza-te!

 • Acasa
 • Gazeta Medicala
 • Ghid Sanatate
 • Stiri Medicale
 • Index Medical
 • Dictionar
 • Forum
 • Contact

  Diferente la nivelul creierului in cazul fumatorilor

  Intr-un studiu recent au fost descoperite diferente la nivelul creierului in cazul fumatorilor comparativ cu cei care au fumat niciodata Astfel, o zona a cortexului cerebral este mai subtire la fumatori. Cortexul este o parte din creier cu rol important in controlul impulsurilor, recompensa ...
  Dictionar Medical

  SCABIE UMANA

  in aceasta afectiune cutanata, femela sarcoptului sapa un tunel in grosimea epidermului si depune aici oua. Acestea dau nastere unor larve, care devin adulte si se reproduc pe piele. Contaminarea se face prin contact fizic direct (raport sexual) sau prin intermediul obiectelor contaminate (cearceaf, pled, plapuma).

  Simptome si semne - Scabia umana se manifesta mai intai prin mancarimi, foarte caracteristicc daca ating toti membrii unei familii. Apoi, apar santuri scurte (corespunzand tunelelor) suprainaltate la un capat cu o minuscula perla translucida (vezicula perlata), predominand intre degete, pe incheieturile mainilor, in regiunea axilara, in jurul taliei, dar niciodata pe fata.

  Tratament - Acesta trebuie administrat in acelasi timp tuturor membrilor familiei si tuturor subiectilor foarte apropiati de cei afectati de scabie. Produsele antiscabioase (destinate tratarii scabiei) se prezinta sub forma unor lotiuni sau a unor aerosoli de aplicat pe piele, dar si pe lenjeria de corp sau de pat. Modul de intrebuintare al fiecarui produs trebuie sa fie riguros respectat, mai ales la copii, indeosebi in ce priveste durata de aplicare. in fapt, in afara posibilitatii de iritare in caz de contact cu caile respiratorii (aerosoli), a ochilor si a mucoaselor, mai exista si un risc de atingere neurologica (convulsii).
  SGPT
  (serum glutamic pyruvic transaminase) vezi ALANiN AMiNO-TRANSFERAZA
  GRANULOM TROPICAL
  boala infectioasa tropicala, determinata de spirocheta Treponemapertenue, localizata in tegument si tesuturile subiacente. Apare in special in conditii de igiena deficitara. Se transmite prin contact direct cu persoana infectata sau hainele acesteia si, posibil, de asemenea, prin insecte din genul Hippelates. Spirochetele patrund prin leziuni de contiguitate ale pielii. Simptomele initiale sunt: febra, durere si prurit, urm...
  AMILAZA
  Amilaza este o enzima ce activeaza hidroliza amidonului in maltoza si dextrine. Amilaza se gaseste in saliva (ptialina) si in sucul pancreatic. Valorile sale sunt crescute in pancreatitele acute (analog lipazei pancreatice), oreion (forme neparotidiene), colecistite, calculi biliari, obstructie intestinala.