Abonare Newsletter

Login Membrii

Ai uitat Parola?

Nu esti Membru? Inregistreaza-te!

 • Acasa
 • Gazeta Medicala
 • Ghid Sanatate
 • Stiri Medicale
 • Index Medical
 • Dictionar
 • Forum
 • Contact

  Sfaturi pentru ingrijirea buzelor crapate

  Cheilita, cunoscută sub denumirea de buze decojite şi inflamate, poate produce o stare de disconfort în sezonul rece, de aceea medicii ne sfătuiesc să le îngrijim corespunzător. Astfel, în primul rând trebuie reţinut faptul că buzele au nevoie de hidratare, iar u...
  Stiri Medicale

  Mortalitatea infantila este in continua crestere

  Stiri Medicale


  De Ziua Internationala a Moaselor, Salvati Copiii Romania atrage atentia ca nasterile neasistate medical sunt factor de risc pentru mortalitatea infantila.

  Daca in primele luni ale anului 2010 a scazut usor, din decembrie se inregistreaza din nou cresteri mari: decembrie – 13 la mie, ianuarie 2011 – 12,2 la mie. 48 milioane de femei din intreaga lume nasc fara ajutorul unor moase cu pregatire recunoscuta.

  Bucuresti, 5 mai 2011: in Romania, rata mortalitatii infantile ramane o problema majora, in conditiile in care cele mai multe dintre decesele copiilor de sub un an ar putea fi prevenite, prin programe integrate de monitorizare medicala a femeii insarcinate si a nou-nascutului. Organizatia Salvati Copiii Romania trage un semnal de alarma in ceea ce priveste pericolul imbolnavirilor pentru copiii mici, in special in randul categoriilor sociale vulnerabile.

  In 2009, mortalitatea infantila a fost de 10,1 la 1000 copii, dubla fata de media Uniunii Europene. Daca in primele luni ale anului 2010, mortalitatea infantila a scazut usor, din decembrie 2010 se inregistreaza din nou cresteri semnificative: decembrie – 13 la mie, ianuarie 2011 – 12,2 la mie. Conform datelor Institutului National de Statistica, in 2009, 14 mame au decedat la 100000 nasteri.

  Astazi, 5 Mai, cu ocazia Zilei Internationale a Moaselor, Confederatia Internationala a Moaselor, Salvati Copiii si Alianta Panglica Alba considera ca trebuie acordata o prioritate urgenta recrutarii, pregatirii, pastrarii si dezvoltarii categoriei de moase si lucratori in domeniul sanatatii in Romania, ca parte a aderarii acesteia la Strategia Secretarului General

  ONU Fiecare Femeie, Fiecare Copil si la miscarea globala pentru indeplinirea obiectivelor 4 si 5 din Mileniul Dezvoltarii.

  Nicio mama, indiferent de mediul socio-economic in care traieste, nu trebuie sa riste viata ei sau a copilului nenascut prin expunerea la o nastere fara asistenta de specialitate. Totusi, in lume, in fiecare an, 48 milioane de femei nasc fara ajutorul unor moase cu pregatire recunoscuta. Consecintele sunt dramatice: peste 340 000 de femei mor in fiecare an, alte milioane contracteaza infectii si dizabilitati ca urmare a unor cauze care pot fi prevenite. Mai mult de 800 000 de nou-nascuti mor in timpul nasterii, iar trei milioane de copii mor inainte de a implini o luna.

  “Ingrijirea sarcinii, consultul medical periodic, toate acestea asigura, de fapt, supravietuirea copiilor care vin pe lume. Speranta de viata este direct corelata cu accesul la monitorizare medicala, mai ales atunci cand vorbim despre comunitati defavorizate economic. Nasterea neasistata medical sau lipsa de controale periodice sunt factori de risc majori in ceea ce priveste nasterile premature si, in stransa legatura cu acestea, mortalitatea infantila”, afirma Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv Salvati Copiii Romania.

  Obiectivele 4 si 5 din Mileniul Dezvoltarii nu vor fi realizate fara a se lua masuri imediate. In acest an exista o oportunitate fara precedent la Adunarea Generala ONU din septembrie, pentru ca Romania sa-si alature vocea celorlalti pentru ca sanatatea maternala, a nou-nascutilor si copiilor sa devina o prioritate.

  Organizatia Mondiala a Sanatatii estimeaza ca peste 3,5 milioane de lucratori din sanatate si moase ar trebui sa functioneze pana in anul 2015. Moasele si ceilalti lucratori din sanatate sunt coloana vertebrala in ingrijirea sanatatii. Ei salveaza vieti. Fara ei, milioane de mame si copii vor continua sa moara fara ca cineva sa asiste la nastere, sa puna un diagnostic si sa trateze boli, sa asigure tratament si imunizare si sa ofere sfaturi privind mentinerea sanatatii si prevenirea imbolnavirilor.

  Astazi, mii de moase si cei care le sprijina in intreaga lume demonstreaza pentru a atrage atentia asupra nevoii globale pentru mai multe moase si asupra inegalitatii in asigurarea sanatatii copilului. Masurile luate acum pot asigura ca o moasa si un lucrator medical vor putea veghea asupra fiecarei mame si fiecarui copil care se naste.

  Salvatia Copiii considera ca, pentru a salva vietile mamelor si copiilor este necesar: Sa fie asigurat integral costul planurilor de sanatate pentru mame, nou-nascuti si copii, cu tinte si termene precise pentru a extinde si intari forta de munca in domeniul sanatatii si pentru a imbunatati colectarea de date in acest domeniu. Planurile trebuie sa aiba obiective care privesc educatia, pregatirea, legislatia si regulamentele, recrutarea, valorificarea si angajarea, ca si asocierea moaselor si a altor lucratori din domeniul medical.

  Sa fie eliminate inegalitatile si asigurata finantarea pentru desfiintarea barierelor in pastrarea sanatatii femeilor, nou-nascutilor si copiilor, inclusiv eliminarea taxelor de orice fel in acest domeniu. Asigurarea pentru femeile si copiii din categoriile cele mai defavorizate si marginalizate a accesului la ingrijiri de sanatate, eliminarea cauzelor inegalitatii prin angrenarea comunitatilor in sistemul national de sanatate.

  Speram ca institutiile responsabile, organizatiile profesionale si alte organizatii implicate in respectarea drepturilor femeilor si copiilor sa colaboreze pentru a asigura necesarul de moase si alti lucratori din domeniul sanatatii spre binele fiecarei mame si fiecarui copil.

  Proiectul Fiecare Copil Conteaza! pe care Salvati Copiii il deruleaza in parteneriat cu Ministerul Sanatatii si Diretiile de Sanatate Publica din judetele Brasov, Caras-Severin, Dambovita si Vrancea isi propune o mai buna informare a gravidelor si mamelor in vederea asigurarii sanatatii lor si a copiilor.

  Un rol important in prezervarea sanatatii acestora il au lucratorii din domeniul medical si moasele. In acest sens, Salvati Copiii Romania se alatura cerintelor formulate de Confederatia Internationala a Moaselor, Salvati Copiii, care desfasoara campania Every One la nivel mondial si Alianta Panglica Alba, in scopul reducerii mortalitatii mamelor si copiilor.


  AUTOR: Admin , Data: 2012-01-30, Vizualizari 1355
  Diferente la nivelul c
  Stiri Medicale Intr-un studiu recent au fost descoperite diferente la nivelul creierului in cazul fumatorilor comparativ cu cei care au fumat niciodata Astfel, o zona a cortexului cerebral este mai subtire la fumatori. Cortexul este o parte din creier cu rol important in controlul impulsurilor, recompensa dar si luarea deciziilor. Cercetatorii germani, au analizat prin intermediul a unor imagini 3D de inalta rezolutie, structurile cerebrale a 22 de fumatori si a 21 de persoane care n-au fumat niciodata. Pe baza acestor imagini, oamenii de stiinta au c...
  Remedii pentru dureril
  Stiri Medicale Durerea din gât poate fi, uneori, o iritaţie minoră provocată de umiditatea scăzută din aer, însă, alteori aceasta poate fi una dintre primele simptome ale gripei sau a unei infecţii virale ori bacteriale. Astfel, indiferent care ar fi cauza durerii, iată câteva modalităţi de a o face mai suportabilă:   1. Luaţi 100 mg de vitamina C de trei ori pe zi, până când durerea va dispărea, deoarece indiferent dacă este vorba despre o răceală, un virus gripal sau streptococ va stimula sis...
  Vaccin impotriva cance
  Stiri Medicale O echipă de cercetători americani, împreună cu Sandra Gendler expert la Clinica Mayo, au făcut un vaccin care luptă împotriva cancerului la sân. Deocamdată, tratamentul este în faza de testare, iar până acum a fost eficient pe şoareci. Noul vaccin se bazează pe prezenţa proteinei MUC1, moleculă aflată la suprafaţa celulelor în peste 70% din cele mai letale tipuri de cancer, inclusiv la cancer de sân. Potrivit cercetătorilor, dacă testele vor ieşi pozitive şi pe celulele canceroase...